Kategoriat
liikunta

Liikunnalliset pelit motivoivat kuntoilemaan – 3 hyvää valintaa

Paikallaanolo ja liiallinen istuminen ovat terveydelle haitaksi, mutta motivaatio reippailuun voi aika ajoin olla miinuksen puolella. Liikuntaharrastuksen tukemisen avuksi on valjastettu pelillistäminen ja sen mukanaan tuomat mahdollisuudet. Niin kutsuttu liikuntateknologia on arkipäiväistynyt ja se on kätevästi saatavilla niin älypuhelinten kuin -kellojenkin kautta. Myös Playstation, Wii, Xbox Kinect, Nintendo Switch ja PC-tietokone ovat hyödynnettävissä liikunnallisten pelien pelaamiseen.

Pelien avulla etenkin nuorten aikuisten liikuntamotivaation päästään vaikuttamaan positiivisella tavalla. Pelillistäminen iskee ihmisten välittömään palkitsemisjärjestelmään tarjoamalla pieniä palkintoja tasojen ylityksistä ja erilaisten tehtävien suorittamisesta. Sisäänrakennettu kilpailuviettimme puolestaan ajaa pyrkimään muita peliin osallistujia parempiin suorituksiin. 

Digitaaliset liikuntapelit vaativat pelaajalta fyysistä aktiivisuutta 

Pelit, joita pelataan omaa kehoa liikuttamalla, yhdistävät huvin ja hyödyn. Oman kehontuntemus ja kiinnostus terveyttä kohtaan kasvavat leikin lomassa, ja terveyttä on mahdollista seurata vuorokauden ympäri. Pelien kautta yksinkin harrastettavasta liikuntalajista, kuten juoksusta, tulee äkkiä sosiaalista ja kokemus ”koukuttaa” palaamaan takaisin. Kun liikuntaan saadaan kaivattua rytmiä ja säännöllisyyttä, siitä muodostuu helpommin kestävä elämäntapa. 

Kokosimme yhteen viisi erilaista liikunnallista peliä, joista voit uuden harrastuksesi aloittaa! Hiki nousee pintaan, syke kohoaa, kalorit palavat, keho notkeutuu ja tanssiliikkeetkin kehittyvät.

Ring Fit Adventure – Nintendo Switch 

Toimintaroolipeli Ring Fit Adventure pistää vipinää Nintendo Switchin pelaajien töppösiin. Kädessä pidettävä Ring-Con -vanne ja Leg Strap -jalkaremmi rekisteröivät pelaajan liikkeet, kun hän kuljettaa hahmoaan eritasoisten ratojen ja esteiden halki. Matkan varrelta löytyy myös monia hirviömäisiä vihollisia, jotka saadaan nujerrettua tekemällä tietyt liikesarjat oikeaoppisesti. 

Pelihahmo kehittyy matkan varrella niin kutsuttujen Fit Skillsien kautta ja mitä tarkempi liike on, sitä tehokkaammin hahmo hyökkää tai puolustautuu. Pelin 20 maailmaa ja 60 harjoitusta riittävät viihdyttämään pelaajaa pidemmänkin aikaa, ja valittavissa olevat 4 pelimuotoa auttavat valitsemaan omaan lähtökuntoon sopivan tason. Säädöt muuttavat esimerkiksi juoksun ja liikesarjojen toistojen määrää. Eri kehonosat saavat kaipaamansa harjoitusta pelaajan valinnan mukaan, minkä lisäksi mukana on useita helppoja minipelejä ja nopeita harjoitusrutiineja. 

Lisäosana hankittavan vanteen sensori tunnistaa pienimmätkin liikkeet ja reagoi tehokkaasti kaikenlaisiin muutoksiin. Voit hölkätä, hyppiä, kyykätä, tehdä erilaisia käsi- ja jalkaliikkeitä ja peli rekisteröi suorituksesi helposti ja hauskasti seurattavaan muotoon. Ring Fit Adventure sopii pelattavaksi yksin ja ystävien kanssa, ja sen ikäsuositus on 7+.

Beat Saber – PS4 ja PC

Beat Saber nostaa pelaajan kädet ja sykkeen ilmaan! Haasteena on lyödä rikki punaisia ja sinisiä palikoita väistellen samalla kohti pelaajaa lentäviä esteitä. Pelialueella on oltava tarkkana, sillä kaikkia esineitä ole tarkoitus pilkkoa. Vaikeustason noustessa vastaan tulee erilaisia esineitä entistä tiuhempaan tahtiin ja mitä mielikuvituksemmillisista suunnista. 

Valomiekan heiluttelusta, hyppimisestä ja esteiden väistelystä syntyy melkoinen hikijumppa, jota tarttuva elektroninen musiikki, katu-rap, purkkapop ja tyylikkäät valoefektit säestävät. Mukana ei ole Imperiumin vihollisia tai muutakaan Tähtien Sotaan viittaavaa rekvisiittaa, vaan kehittäjät luottavat rytmikkäiden miekan heilautusten vetovoimaan. 

Lihasmuistia ja reaktiokykyä nopeasti kehittävä Beat Saber vaatii toimiakseen optimaalisesti tuetun VR-laitteen ja/tai Motion-ohjaimet. Lisäpalkintoja satelee kaikkein tarkimmista ja oikein ajoitetuista miekan sivalluksista, ja peliä voidaan pelata kappale kerrallaan tai kestoltaan pidemmässä kampanjatilassa. Mukana on noin 20 erilaista haastetta, ja taitotasoa on mahdollista säätää asetuksista helposta vaativaan. 

Sci-fimäinen ympäristö neon-väreineen tarjoaa tehokasta hikiliikuntaa jo 15 minuutin pelisessiolla ja vauhdikkaaseen yksinpeliin on tarjolla monia lisäosia, kuten Billie Eilishin, Imagine Dragonsin tai BTS:n biisejä. 

Zombie, Run! – iOS ja Android -laitteet

Pokemon GO nosti liikunnalliset mobiilipelit maailmanlaajuiseen suosioon, ja Zombie, Run! -sovellus pistää perinteiseen juoksulenkkiin kunnolla vauhtia. iOS- ja Android-laitteille asennettava mobiilipeli sisältää noin 200 tehtävää, joiden täyttämiseksi on pistettävä jalkaa toisen eteen. Pelimaailma tarjoilee apokalyptistä tunnelmaa ja kehottaa juoksijaa etsimään zombien kansoittamasta kaupungista erilaisia tarvikkeita elossa oleville ihmisille. GPS-paikannin tai pelin sisäinen liikkeenohjain seuraa etenemistäsi ja auttaa pakenemaan kintereilläsi olevia eläviä kuolleita. 

Tehtävät on kirjoitettu mukaansa tempaavaan, tarinalliseen muotoon ja niiden välissä soitetaan pelaajan omia musiikkilistoja. Pelilaite toimii pelissä radiopuhelimen tavoin, johon saapuu tietoja vaaranpaikoista ja lähimmistä tukikohdista. Kertoja on taitava ääninäyttelijä, joka ajaa zombeja pakenevan juoksijan täyttämään yksittäisiä tehtäviä tai osallistumaan esimerkiksi kahdeksan viikon treeniohjelmaan. 

Intervallit kohottavat kuntoa ja muut tehtävät harjoittavat juoksutekniikkaa. Zombie, Run! antaa treeniin puhtia ja juoksureitti ja -vauhti ovat pelaajan määritettävissä asetusten kautta. Sovellus on maksullinen, mutta kaiuttimen kautta pelistä voidaan nauttia suuremmallakin porukalla.