Kuinka neurokineettinen terapia toimii?

Kuinka neurokineettinen terapia (hermotuksen tasapainotus) toimii?

Neurokineettinen terapia (NKT) ohjaa aivoja uudelleen ohjelmoimaan kehon toimintamalleja eli niin sanottua motorista toimintaa. Pikkuaivo (cerebellum) on eräs aivojen osa-alue, joka muokkaa liikemallejamme karkeasta hienommaksi. Voimme hyvin kyllä elää ilman pikkuaivoja, mutta elämästä tulee vaikeaa. Tämä selviää jo neuroneiden määrästä – pikkuaivoissa on noin puolet aivojen neuronien määrästä eli huimat 85 miljardia, vaikka sen volyymi on vain noin 10 % aivojen koko volyymista. Ilman tätä tärkeää osaa aivoistamme kävely on hyvin hankalaa ja puhe sammaltaa, mutta kykenet silti elämään.

Pikkuaivoilla on kyky kertoa muille aivojen osille, selkärangalle ja sen kautta koko keholle, että tietty liike ei ihan ollut se, mitä aiottiin. Se tekee siitä tärkeän osan motorisen toiminnan suhteen. Toisin sanoen, jos sinulla on jano (tarve), pikkuaivot saavat tiedon tästä ns. limbisen eli tunneosa-alueen kautta, joka on osa aivokuorta. Tämän lisäksi pikkuaivot saavat aivokuorelta tietoa siitä, miten tämä asia hoidetaan liikkeellä (esimerkiksi vesilasin ottaminen tietyllä liikkeellä ja paineella sekä kuinka kauan tätä painetta pidetään yllä). Samalla aivokuori lähettää liiketarpeen tiedot selkärangan kautta lihaksille.

Kun liikettä tehdään, sen suorituksesta lähtee tietoa pikkuaivoihin. Sanotaan, että epäonnistut ja viet käden lasin vierelle. Kudokset lähettävät selkärankaan viestejä, kuten esimerkiksi ”tein näin lihaksilla X, Y, Z” ja ”kudokset koskettavat ilmaa”. Selkäranka lähettää viestin takaisin pikkuaivoihin. Nyt pikkuaivot tietävät:

– mitä piti tapahtua (liikekäsky aivokuorelta rankaan ja lihaksiin)
– mitä tapahtui, missä kaikki kehon osat ovat ja mihin ne koskevat, millä paineella jne.

Pikkuaivot keräävät kaiken tämän tiedon, lähettäen ne takaisin aivokuorelle, jotta aivokuori pystyy korjaamaan liikkeen suunnitelmaa ja antamaan paremman, sujuvamman käskyn lihaksille.

Neurokineettinen terapia pyrkii siis muuttamaan tätä käskytystä. Kuinka se siis tapahtuu? Kun Pikkuaivot saavat tiedon, että asiat eivät menneet ihan kuin Strömsössä, se lähettää tämän tiedon aivokuorelle. Terapeutilla on tämän jälkeen hieman aikaa näyttää keholle, mitä se voisi käyttää kosketuksen ja aktivoinnin kautta. Toisin sanoen, jos sinulla on yliaktiivinen hauislihas, joka vähentää ojentajalihaksen aktiivisuutta, voin käskyttää kehoasi ulkopuolelta tavalla, joka saa aivosi ymmärtämään, että ojentajan ja hauislihaksen välisen toiminnan tasapainotus olisi itse asiassa aika hyvä tapa saada testattu liike toimimaan paremmin. Tällöin tämä tieto menee aivoihin ja korjausta alkaa tapahtumaan. Tämä korjaus vaatii yleensä kuitenkin useita toistoja, jotta siitä tulee varmasti uusi, aivojen hyväksymä tapa toimia. Tämän vuoksi saat kotona tehtäviä liikkeitä.