Ärtynyt suoli ja genetiikka

Voiko Ärtynyt Suoli olla geneettinen? Ennen tähän kysymykseen vastaamista on hyvä määritellä mitä tarkoitan geneettisyydellä tässä tapauksessa. Geenit voivat muokkautua usealla eri tavalla, mutta tässä painotan nyt Epigeneettisiä muutoksia.


Mitä ovat Epigeneettiset muutokset?

Epigenetiikka on suhteellisen uusi geenien tutkimisen muoto. On osoitettu että jopa isovanhempiesi kokemukset voivat vaikuttaa siihen, miten kehosi toimii. Jos esimerkiksi isovanhempasi tai vanhempasi näkivät nälkää vaikkapa sodan aikana, tämä voi vaikuttaa tapaan jolla heidän geenit toimivat ja jopa siihen, miten vielä syntymätömmän lapsen geenit toimivat. Usein näiden kokemusten jälkeen saadut lapset ja / tai lapsenlapset kykenevät hankkimaan ruoastaan enemmän kaloreita. Näin ollen selviytymismahdollisuudet uuden nälänhädän aikana ovat tulevalla sukupolvella paremmat.


Epigeneettiset muutokset voivat kestää joko vain yhden henkilön elämän verran tai voivat jopa siirtyä lapselle tai lapsen lapselle.


Varhaislapsuusajan ongelmat ja IBS

Ärtynyt Suoli on liitetty vahvasti varhaislapsuudessa (juuri ennen syntymää tai juuri sen jälkeen) koettuihin traumoihin, vaikuttaen hermoston rakentumiseen ja hormoneja tuottavien solujen muutoksiin (neuroendokriiniset muutokset), joka voi muun muassa aiheuttaa hypotalamus-aivolisäke-lisämunuaiskuori-akselin (HPA) stressireaktioiden yliherkistymistä(1). Tämä merkitsee esimerkiksi kohonneita stressihormoni määriä (kuten kortisoni) stressin aikana. Varhaislapsuusajan trauma myös vähentää HPA:n kykyä reagoida stressiin kunnolla, jolloin HPA ei laske kohonneiden stressihormonejen määrää yhtä nopeasti kuin normaalisti (2, 3).


Varhaislapsuuden aikaisiin traumoihin voidaan laskea myös äidistä erottaminen syntymän jälkeen vaikkapa lapsen pienuuden tai muun kompikaation vuoksi. Tämä erottaminen saattaa vaikuttaa negatiivisesti lapsen suoliston limakalvojen toimintaan ja mahdollisesti herkistää HPA:n stressille (4). Toki on otettava huomioon, että tämä tutkimus tehtiin rotilla.


Varhaislapsuuden stressit lisäävät myös tulehduksellisia välittäjäaineita (sytokiinit), joita onkin IBS potilailla epigeneettisetn muutosten vuoksi yleisesti ottaen enemmän kuin normaalisti (5).


Ravitsemus ja IBS Syömämme ruoka voi aiheuttaa IBS:ää tautien vuoksi (6) ja intoleranssien, sekä allergioiden muodossa. Jos kuitenkin mietitään pelkkää Epigenetiikkaa, on tässäkin ravinnolla mahdollisuuksia vaikuttaa. Eräässä Suomalaisessa tutkimuksessa huomattiin hiilihydraattien muuttavan ihonalaisen rasvan geenien toimintaa henkilöillä joilla on metabolinen syndrooma (7). On siis mahdollista, että joidenkin geenit vaikuttuvat negatiivisesti ruoasta siten, että IBS pääsee syntymään.


IBS:n ollaan myös todettu olevan luultavampaa niillä, joilla tietyt geenit näyttäytyvät erilailla kuin normaalisti ja heillä, joilla tietyt geenimuutokset ovat periytyneet, jolloin vatsan normaalit bakteerikannat voivat aiheuttaa ongelmia suolistossamme (8).


Voiko tähän vaikuttaa?

Näyttäisi vahvasti siltä, että IBS voi joidenkin kohdalla olla geneettinen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että et voisi tehdä asialle mitään. IBS:n on mahdollista saada täyteen remissioon (oireeton tila), jos teet töitä asian eteen. Eritoten rentoutuminen ja ravitsemuksen kuntoon laittaminen ovat tärkeitä. Näistä kannattaa lukea enemmän täältä.


Mitä tulee itse genetiikkaan, on näyttöä siitä että tähänkin voi vaikuttaa. Geenejähän ei voi muuttaa, mutta geeniekspressioon, eli siihen miten geeni toimii (millaisia proteiineja se tuottaa) voidaan mahdollisesti muuttaa. Esimerkiksi psykoterapian avulla ollaan saatu muutettua geeniekspressiota (9). Tämä tutkimus tosin oli pieni ja ymmärtääkseni myös ainoa laatuaan, joten aihetta pitää vielä tutkia runsaasti.


Lähteet:

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19737564

(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11804852

(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17544850

(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16326990

(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16472586

(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19906102

(7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20465787

(8) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23295690

(9) https://www.psychologytoday.com/us/blog/psychiatry-the-people/201910/can-psychotherapy-reverse-post-traumatic-epigenetic-changes

0 katselukertaa
 
KYSYTTÄVÄÄ? OTA YHTEYTTÄ!
AnatomyFix
044 524 9651
kevin.gibbs@toimivakeho.fi
Kuutamokatu 8c28
02210 Espoo

Haluamme olla täysin läpinäkyviä tietojesi käytön suhteen.
Luethan tietosuojaselosteemme.
  • Instagram
  • Anatomy Fix Facebook