Ärtynyt suoli / IBS, mitä tiede sanoo? Osa 1

Päivitetty: maalis 12


Tämä blogipostaus on tarkoitettu vain tiedon jakamiseen eikä hoito-ohjeeksi. Huomioithan myös, että en voi taata tiedon todenperäisyyttä, vaikka toki pyrin etsimään tietoa vain ja ainoastaan mahdollisimman luotettavista lähteistä. Luettuasi tämän, voit lukea huomattavasti syvällisemmän ja laajemman "Ärtynyt Suoli, Mitä tiede sanoo - osa 2" blogi-postaukseni. Mikäli et vielä ole lukenut omasta IBS-kokemuksestani, voit lukea siitä täältä

Kuinka moni kärsii?

Näyttäisi siltä, että ärtynyttä suolta esiintyy noin 11 %:lla maailman väestöstä, mutta samalla ero on huima maiden välillä. Ranskassa arvioidaan IBS:n olevan 1,123–4,724 %:lla väestöstä, kun Nigeriassa arvioidaan luvun olevan jotakuinkin 32 %:lla. Suomessa jopa noin 16,5 %:lla saattaa olla IBS. Ongelmaksi tässä muodostuu se, että usein IBS onkin jotain muuta kuin "vain ärtynyt suoli" ja myös se, että IBS:n diagnosointi on paljolti lääkäristä riippuvaa. Järkevää testausmetodia ei ole olemassa, sillä syitä oirekuvastoon on niin useita. Vaikka vuonna 2016 tuli uusi Rome IV Criteria, jonka avulla diagnoosia pyritään parantamaan, tilanne on edelleen melko lailla vaikea. Rome IV Criteriasta voit lukea lisää täältä.


Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että koska IBS on yleisdiagnostinen termi, ei ole juuri sinulle sopivaa IBS-hoitoa, vaan sinun on saatava selville, mistä sinun oirekuvastosi johtuu ja hoitaa kyseiset ongelmat pois niin hyvin kuin mahdollista. Koska useat ongelmat voivat johtaa eri oireisiin, joiden vuoksi tulee sitten taas toisia oireita, tämä työ voi olla hyvinkin vaativaa.


Lähde 1


Onko FODMAP ainoa oikea vaihtoehto?

Termi FODMAP eli Fermentable Oligo-, Di- and Monosaccharides and Polyols viittaa hiilihydraatteihin, jotka sulavat huonosti suolistossa. FODMAP-ruokavaliossa siis vältetään näitä, etenkin isoissa määrissä. Näiden fermentoituminen paksusuolessa aiheuttaa muun muassa kaasun muodostumista, joka koetaan helposti kipuna. Kipu voi laukaista esimerkiksi ummetuksen tai ripulin.


FODMAP-ruokailu on todella hyvä ja tehokas apu, mutta ei suurimmalla osalla korjaa ongelman puhkeamisen perimmäistä syytä. Joitakin vuosia sitten tuntui siltä, että tätä ei oikein meinattu Suomessa kunnolla ymmärtää, mutta nyt keskustelua on syntynyt lääketieteellisissä piireissä Suomessakin, sillä joillekin tästä ei yksinkertaisesti ole hyötyä.


Tämä ei missään nimessä tarkoita, etteikö IBS-potilaan tulisi käyttää FODMAP-ruokavaliota hyväkseen, mikäli se häntä auttaa. On myös mahdollista, että joillekin tämä on vähintäänkin alussa paras tapa vähentää vatsan ongelmia ja koska FODMAPissa on ajatuksena tuoda hiljalleen takaisin välteltyjä ruoka-aineita, on mahdollista, että tämän avulla löydetään jokin yksittäinen asia, joka on aiheuttanut IBS-oireet.


Erittäin kattavaa tietoa FODMAPista löydät suomeksi täältä.


Fruktoosi

Yksi osa FODMAPissa on fruktoosin vähentäminen. Tämä voi olla merkittäväkin asia, sillä esimerkiksi fruktoosin epätäydellinen imeytyminen (fructose malabsorption) aiheuttaa vetistä ripulia, ilmaa ja vatsavaivoja. Jopa 1/3 IBS-potilaista saattaakin kärsiä fruktoosin epätäydellisestä imeytymisestä. Huomioi tosin, että fruktoosin epätäydellinen imeytyminen ei ole sama kuin fruktoosi-intoleranssi, joka voi tappaa. Jos tämä prosentuaalinen arvio on oikein, saattaa olla, että jopa n. 33 % kärsijöistä pääsisi eroon ongelmistaan syömällä vähemmän hedelmiä, marjoja, hunajaa ja fruktoosia sisältäviä valmisruokia sekä muita fruktoosipohjaisia ruokia.


Joidenkin lähteiden mukaan glukoosin nauttiminen fruktoosin kanssa auttaa fruktoosia imeytymään. Näin esimerkiksi kaurapuuron kanssa kuivahedelmän nauttiminen parantaa fruktoosin imeytymistä. On kuitenkin olemassa näyttöä sille, että tämä ei vaikuta toiminnallisten vatsaongelmien, esim IBS:n, kohdalla.


Fruktoosin imeytymishäiriön voi testata ns. H2- ja H4-hengitystestillä, mutta se tehdäänkö tätä Suomessa, edes funktionaalisilla lääkäriasemilla, on minulle vielä hämärän peitossa. Fruktoosin imeytymisen vähyys on muuten varsin yleistä pienillä lapsilla, joiden normaali kynnys on noin 10–15 g, kun aikuisen on noin 25+ g. Pahassa ongelmassa voi kynnys olla jopa vain 3 g. On myös mielenkiintoista huomata, että vuosien 1978 ja 2004 välillä fruktoosin käyttö länsimaissa on lisääntynyt n. 33 %:lla. Fruktoosin käyttö on myös tutkimusten mukaan lisännyt selkeästi toiminnallisia vatsaongelmia.


Lähde 1, Lähde 2, Lähde 3, Lähde 4, Lähde 5, Lähde 6


Rasvan imeytymishäiriö

Rasvan imeytymishäiriöt voidaan usein myös väärin diagnisoida IBS:ksi. En ole varma kaikista syistä rasvan imeytymishäiriöille, mutta esimerkiksi EPI (exocrine pancreatic insufficiency) eli haiman vajaatoiminta on yksi yleisimpiä rasvaisen ripulin aiheuttajia. EPI:ssä haima ei tuota tarpeeksi entsyymejä, jolloin muun muassa rasva ei pääse imeytymään kunnolla suolistosta. Tämä aiheuttaa kipuja, rasvaista ripulia ja todella pahan hajuista ulostetta ja ilmavaivaa. Yleisimpiä syitä tälle on liiallinen alkoholin käyttö. Ei kuitenkaan tule olettaa, että vain alkoholisteilla on EPI, sillä myös esimerkiksi kystinen fibroosi, krooninen haimatulehdus, haimasyöpä, diabetes, kolekystokiniinin toimintahäiriöt, keliakia, vatsan leikkaukset ja IBD voivat aiheuttaa EPI:ä. IBD on tässä hyvin kiinnostava asia IBS:ää ajatellen, sillä IBD on tulehduksellinen sairaus. Tämä tulehdus aiheuttaa EPI:n muun muassa tuhoamalla suoliston solukkoa ja joskus aiheuttamalla haimaan tulehduksen. Yleisesti ottaen IBS:ää ei pidetä tulehduksellisena sairautena, mutta tämä saattaa olla väärä ajatusmalli, sillä joidenkin tutkimusten mukaan IBS on ainakin osittain matala-asteisen tulehduksen aiheuttamaa. Tämä "tulehduksellinen IBS" voisi siis näin ollen saada aikaiseksi EPI:n tyypillisiä oireita.


Lähde 1, Lähde 2, Lähde 3, Lähde 4, Lähde 5


0 katselukertaa
 
KYSYTTÄVÄÄ? OTA YHTEYTTÄ!
AnatomyFix
044 524 9651
kevin.gibbs@toimivakeho.fi
Kuutamokatu 8c28
02210 Espoo

Haluamme olla täysin läpinäkyviä tietojesi käytön suhteen.
Luethan tietosuojaselosteemme.
  • Instagram
  • Anatomy Fix Facebook