Kuinka neurokineettinen terapia (hermotuksen tasapainotus) toimii?

Päivitetty: tammi 28


Neurokineettinen terapia (NKT) ohjaa aivoja uudelleen ohjelmoimaan kehon toimintamalleja eli niin sanottua motorista toimintaa. Cerebellum on eräs aivojen osa-alue, joka muokkaa liikemallejamme karkeasta hienommaksi. Voimme hyvin kyllä elää ilman Cerebellumia, mutta elämästä tulee vaikeaa. Tämä selviää jo neuroneiden määrästä – Cerebellumissa on noin puolet aivojen neuronien määrästä eli huimat 85 miljardia, vaikka sen volyymi on vain noin 10 % aivojen koko volyymista. Ilman tätä tärkeää osaa aivoistamme kävely on hyvin hankalaa ja puhe sammaltaa, mutta kykenet silti elämään. Cerebellumilla on kyky kertoa muille aivojen osille, selkärangalle ja sen kautta koko keholle, että tietty liike ei ihan ollut se, mitä aiottiin. Se tekee siitä tärkeän osan motorisen toiminnan suhteen. Toisin sanoen, jos sinulla on jano (tarve), Cerebellum saa tiedon tästä ns. limbisen eli tunneosa-alueen kautta, joka on osa aivokuorta. Tämän lisäksi Cerebellum saa aivokuorelta tietoa siitä, miten tämä asia hoidetaan liikkeellä (esimerkiksi vesilasin ottaminen tietyllä liikkeellä ja paineella sekä kuinka kauan tätä painetta pidetään yllä). Samalla aivokuori lähettää liiketarpeen tiedot selkärangan kautta lihaksille.


Kun liikettä tehdään, sen suorituksesta lähtee tietoa Cerebellumiin. Sanotaan, että epäonnistut ja viet käden lasin vierelle. Kudokset lähettävät selkärankaan viestejä, kuten esimerkiksi "tein näin lihaksilla X, Y, Z" ja "kudokset koskettavat ilmaa". Selkäranka lähettää viestin takaisin Cerebellumiin. Näin Cerebellum tietää

– mitä piti tapahtua (liikekäsky aivokuorelta rankaan ja lihaksiin)

– mitä tapahtui, missä kaikki kehon osat ovat ja mihin ne koskevat, millä paineella jne.


Cerebellum kerää kaiken tämän tiedon, lähettää ne takaisin aivokuorelle, jotta aivokuori pystyy korjaamaan liikkeen suunnitelmaa ja antamaan paremman, sujuvamman käskyn lihaksille. NKT pyrkii siis muuttamaan tätä käskytystä. Kuinka se siis tapahtuu? Kun Cerebellum saa tiedon, että asiat eivät menneet ihan kuin Strömsössä, se lähettää tämän tiedon aivokuorelle. Terapeutilla on tämän jälkeen hieman aikaa näyttää keholle, mitä se voisi käyttää kosketuksen ja aktivoinnin kautta. Toisin sanoen, jos sinulla on yliaktiivinen hauislihas, joka vähentää ojentajalihaksen aktiivisuutta, voin käskyttää kehoasi ulkopuolelta tavalla, joka saa aivosi ymmärtämään, että ojentajan ja hauislihaksen välisen toiminnan tasapainotus olisi itse asiassa aika hyvä tapa saada testattu liike toimimaan paremmin. Tällöin tämä tieto menee aivoihin ja korjausta alkaa tapahtumaan. Tämä korjaus vaatii yleensä kuitenkin useita toistoja, jotta siitä tulee varmasti uusi, aivojen hyväksymä tapa toimia. Tämän vuoksi saat kotona tehtäviä liikkeitä.

 
KYSYTTÄVÄÄ? OTA YHTEYTTÄ!
AnatomyFix
044 524 9651
kevin.gibbs@toimivakeho.fi
Kuutamokatu 8c28
02210 Espoo

Haluamme olla täysin läpinäkyviä tietojesi käytön suhteen.
Luethan tietosuojaselosteemme.
  • Instagram
  • Anatomy Fix Facebook